Menu

Recept Veganská čokoládová pěna

Tohle je naprosto bomba dezert. Je lehký, do půl hoďky hotový, jen ze dvou ingrediencí!!, vhodný pro všechny alergiky a chuťově bych to od klasické chocolate mousse nerozpoznala. Ani žádná stopa po cizrně! Fakt.

Suroviny

na 4 porce
  • 100 gramů kvalitní čokolády se 70 % kakaa
  • 150 ml nálevu z cizrny (použijte buď ten z plechovky nebo vodu z uvařené cizrny, funguje obojí)

Postup:

  1. Nejdříve si v menším hrnci rozpusťte čokoládu a nechte ji úplně vychladnout.
  2. Mezitím se pusťte do šlehání nálevu z cizrny. Šlehejte úplně stejným způsobem jako bílky a dejte si pozor na stejné věci: nálev musí mít pokojovou teplotu, dejte pozor, aby mísa na šlehání nebyla mastná a šlehejte tak dlouho, až sníh bude úplně tuhý. Určitě tomu dejte minimálně 10-15 minut, nálevu to trvá krapet déle. Výhodou ale je, že ho nepřešleháte. Pěny vznikne na objem fakt hodně, takže je vhodné šlehat v nějaké velké míse, ať nemáte celou kuchyň od sněhu 
  3. Jakmile je sníh hotový, přidávejte po malých dávkách rozehřátou čokoládu. Musíte pomalu, aby vám pěna úplně nespadla, ideální je pomalu promíchávat stěrkou nebo vařečkou. Pěna i při té největší opatrnosti trochu spadne, ale to je v pořádku. Pokud se vám pěna „rozteče“, tak už to v pořádku není.
  4. Pak pěnu rozdělte do skleniček a dejte do lednice nejméně na 3-4 hodiny zatuhnout. Já jsem nechávala přes noc.
  5. Hotovou pěnu ozdobte – ovocem, kakaovými boby, oříšky, prostě čímkoliv, co máte rádi. Dobrou chuť!

Nestačilo? Přidejte si!