Menu

Blog

Ve spíži Inspired Kitchen
Rady a tipy do kuchyně 16. 01. 2023

Ve spíži Inspired Kitchen

Občas se mě někdo ptá, jak se stíhám stravovat zdravě a u toho chodit do práce, stýkat se s přáteli, sportovat, fotit, jednoduše žít :) Základem je dobře plánovat – jak vaření, tak i nákup potřebných surovin. A v neposlední řadě dobře vybavená spíž. To je vlastně to nejdůležitější, aby pro vás vaření bylo hračka, protože pak lze i z těch nejzákladnějších potravin kdykoliv uklohnit něco chutného. A které potraviny ve vaší spíži rozhodně nesmí chybět? A kde se dají sehnat? Tak čtěte!

Přečíst článek
Jak připravit tofu? Recepty a tipy, jak na něj
Rady a tipy do kuchyně 16. 01. 2023

Jak připravit tofu? Recepty a tipy, jak na něj

Spousta lidí se při představě konzumace bílého tofu otřese odporem. Uznávám, že na první pohled tofu vypadá jako hodně divné bílé cosi bez chuti a bez zápachu, pokud si ale koupíte neupravené bílé tofu a hned ho ochutnáte, je to jako byste si vzali kousek syrového masa a hned se do něj pustili. Asi byste si taky moc nepochutnali. U tofu je hrozně důležité ho správně připravit, aby vám chutnalo. A těch způsobů, jak s tofu kouzlit, je strašně moc.

Přečíst článek
Marocká kuchyně na vlastní pěst
Cestování 16. 01. 2023

Marocká kuchyně na vlastní pěst

Maroko je země, která mě neskutečně fascinuje. Stačí 4 hodiny letu, aby jste se dostali do úplně jiného prostředí – do exotické země s velkou intenzitou barev a vůní, rozmanitostí krajiny a štědrostí místních obyvatel. Štědrost a bohatost se prolíná i do místní kuchyně – tolik chutí a vůní jen tak v žádné jiné kuchyni nenajdete. Ne nadarmo se říká, že marocká kuchyně jednou z nejlepších na světě. A protože jsme s přítelem velcí milovníci jídla a cestování, rozhodli jsme se Maroko a jeho kuchyni prozkoumat na vlastní pěst.

Přečíst článek
Libanonská kuchyně: to nejlepší z celého Orientu
Cestování 16. 01. 2023

Libanonská kuchyně: to nejlepší z celého Orientu

Vítejte v Libanonu, v zemi, kde je jídlo víc než vášeň. V zemi, kde jídlo znamená umění žít, radovat se a prostředek tuhle radost sdílet. Rozhodně nečekejte nudná jídla bez chuti a bez zápachu. Připravte se na pokrmy, které vás překvapí svou pestrostí, bohatostí chutí a kombinacemi, kterými se snad nikdy nelze přejíst. Jestli je totiž nějaká arabská země považována za špičku v jídle, je to právě Libanon. Jeho kuchyně je jednou z nejvyhlášenějších na světě.

Přečíst článek
Indie: neuvěřitelná země
Cestování 16. 01. 2023

Indie: neuvěřitelná země

Cestu po Indii jsme začali v Novém Dillí, hlavním městě Indie s oficiálními 16 miliony obyvateli. Už první kontakt s touhle velmi svéráznou metropolí mě přesvědčil, že se můžu těšit na výživné kulturní šoky. Neustálé troubení aut i rikš, obrovský chaos, nespočet vůní a pachů, spoustu lidí v úzkých, bahnitých uličkách, mezi nimi posvátné krávy a všudypřítomná lejna. Ne, nepřesunuli jsme se o pár století zpátky. Vítejte ve staré části Dillí, která se zařadila mezi to nejhlučnější, nejpřeplněnější a asi nejšpinavější místo na světě, jaké jsem kdy viděla.

Přečíst článek
Jídlo na Bali: jak chutná na ostrově bohů?
Cestování 16. 01. 2023

Jídlo na Bali: jak chutná na ostrově bohů?

První dojmy z Bali byly vcelku rozpačité. Do hlavního města Denpasar jsme dorazili ve tři hodiny ráno místního času. S nohama ztuhlýma jak tři dny starý rohlíky jsme nasedli do auta a jeli do severozápadního městečka Canggu. Tam jsme celých 18 dní bydleli v obyčejné, ale roztomilé dřevěné chatičce s vlastní terasou. Polorozbitá cesta k ní, tma a zvuky nočních zvířat ve mě vyvolávaly lehce hororové představy, které umocňovalo ustavičné kvákání žab ze zarostlého rýžového pole. Ranní kokrhání, štěkot a pobíhající gekoni na podlaze mě utvrdili v tom, že následující dny se můžu těšit na poznávání nejenom jídla, ale všech místních krás, včetně bohatého zvířectva jihovýchodní Asie.

Přečíst článek
Co dělat a kde se dobře najíst v Berlíně?
Cestování 15. 01. 2023

Co dělat a kde se dobře najíst v Berlíně?

Ten, kdo má rád velkoměsta, si Berlín určitě zamiluje. Je to sice hodně šedivý a betonový město, ale stejně má svůj půvab. Tolik alternativy, unikátních (někdy hodně unikátních) barů, klubů, kde protančíte všechny střevíce, hipsta kaváren a restaurací totiž na jednom místě jen tak nenajdete. Prozkoumat všechno je na hodně dlouhou dobu, ale při dobrém plánování lze nasát atmosféru města i během krátké návštěvy. A jaká jsou ta nejzajímavější místa, které byste si v Berlíně rozhodně neměli nechat ujít?

Přečíst článek
Inspired Kitchen v 10 odpovědích
O mně 14. 01. 2023

Inspired Kitchen v 10 odpovědích

Už dlouho se tu neobjevilo nic moc osobního. A protože čas značně uplynul, pár věcí se u mě změnilo a já mám pocit, že by si blog zase zasloužil trochu připomenout, kdo ho tvoří, sepsala jsem pár nejčastějších otázek, se kterými se na mou osobu potkávám. I s odpověďmi samozřejmě! :)

Přečíst článek
Jak správně poskládat buddha bowl
Rady a tipy do kuchyně 14. 01. 2023

Jak správně poskládat buddha bowl

Buddha bowl je už nějakou dobu hitem Instagramu. Je to jídlo krásný, barevný a pro mě ideální na lehký oběd nebo večeři. Sice je to jídlo plné zeleniny, ale nebojte, není to další nudný salát! Buddha bowl je plná chutí, je dokonale vyvážená a zasytí na delší dobu. Je také značně variabilní, může být pokaždé úplně jiná. Jak si tyto bowls poskládat tak, aby byly vyvážené, zasytily a potěšily nejenom oko, ale i chuťové buňky? A jak si jejich přípravu usnadnit dopředu?

Přečíst článek
Jak jsem pracovala v michelinské restauraci
O mně 01. 09. 2022

Jak jsem pracovala v michelinské restauraci

Možná to znáte. Máte v životě všechno. Skvělého partnera, práci, konečně dostudováno. Žijete v krásném bytě, v úžasné Praze, v zemi, kde se neválčí. Máte skvělou rodinu a zázemí. Ale přesto nejste šťastní. Máte pocit, že tomu životu něco chybí. Že je to pořád všechno dokola. Pracovní týden, pak pátek a víkend, po kterým se ani nenadějete a už je zase pondělí.

Přečíst článek