Menu

Recept Vydatná polévka s kořenovou zeleninou a mletým masem

  • 60 minut

Hodně husté polévky mám asi úplně nejradši! Zahřejí, využijete do nich unavenější zeleninu nebo to co zrovna máte v lednici.. do téhle řepové přišla spousta kořenové zeleniny a taky trochu mletého masa, takže stačil jenom kousek chleba, trochu zakysanky a z polévky jsem měla vydatnou a plnohodnotnou večeři :)

Suroviny

4 porce
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 stonek řapíkatého celeru
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • 1 velká řepa
  • slunečnicový olej
  • 300 g hovězího mletého masa
  • 1 lžička sladké mleté papriky
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 1 lžička soli
  • 2 bobkové listy
  • 3 kuličky nového koření
  • 5 kuliček černého pepře
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 2 lžíce protlaku
  • cukr, červený vinný ocet
  • zakysaná smetana
  • čerstvý kopr

Postup:

  1. Cibuli a česnek nakrájejte najemno, celer, mrkev, petržel a řepu na kostičky. 
  2. Ve větším hrnci rozehřejte olej. Orestujte nejdříve cibuli s česnekem, pak vmíchejte všechnu zeleninu. Orestujte dozlatova. 
  3. K zelenině vmíchejte maso a nechte zatáhnout. 
  4. Přidejte papriku, kmín, bobkový list, sůl, pepř a nové koření. Poté vlijte vývar. Přiveďte k mírnému varu. Vařte 30-45 minut do změknutí zeleniny.
  5. Jakmile je zelenina měkká, vmíchejte rajčatový protlak. Ochuťte cukrem, octem, případně další solí a pepřem. 
  6. Polévku podávejte se zakysanou smetanou a čerstvým koprem. Dobrou chuť! :)

Nestačilo? Přidejte si!

  • Velikonoce
  • Obiloviny a mouka
180 minut
  • Velikonoce
  • Obiloviny a mouka
1 hodina
  • Pečivo a slané koláče
120 minut