Menu

Recept Salát panzanella s grilovanými broskvemi

  • 30 minut

Jestli je v salátu panzanella něco opravdovým zpestřením, je to grilované ovoce. Grilování zesiluje jeho sladkost a přidává lehce kouřovou chuť. Broskve, nektarinky, blumy… fantazii se meze nekladou. Já jsem teď zvolila šťavnaté a sladké broskve a blumy a tu kombinaci chutí jsem si moc užila :)

 

Ať vyberete jakékoliv ovoce, dejte pozor, ať je tak akorát zralé, ne přezrálé, aby se po ogrilování úplně nerozpadalo. Takové patří spíš do buchty nebo koláče :)

Suroviny

na 2 porce
  • 4 plátky bílého chleba (ciabatta nebo bageta)
  • 500 g čerstvých rajčat
  • 2 broskve
  • 2 blumy
  • 1 lžička másla (v případě grilování na pánvi)
  • 1 lžička sušené bazalky
  • 1 hrst čerstvé bazalky
  • 1/2 hrsti čerstvé máty
  • 3 lžíce červeného vinného octa
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 malá lžička medu
  • 2 špetky soli
  • 2 špetky černého mletého pepře

Postup:

  1. Chléb natrhejte na kousky. Na suché pánvi ho opékejte dozlatova zhruba 5 minut. Pořád míchejte, aby se chléb opekl ze všech stran a nepřipálil se. Kousky chleba lze upéct i v troubě: dejte ho na plech vyložený pečicím papírem a promíchejte se lžící oleje. Pečte 15 minut v troubě rozehřáté na 180 °C.
  2. Broskve a blumy vypeckujte. Nakrájejte na měsíčky, položte na gril nebo grilovací pánev s rozpuštěným máslem a grilujte 3-4 minuty.
  3. Všechny suroviny na zálivku promíchejte.
  4. Rajčata nakrájejte na kostičky. Dejte do mísy se zálivkou a nechte 10 minut odstát.
  5. Pak vmíchejte opečené kousky chleba, sušenou a čerstvou bazalku a mátu.
  6. Dejte salát na 10-15 minut do lednice. Mezitím chleba vstřebá všechnu šťávu a zálivku.
  7. Ozdobte lístky čerstvé bazalky a máty. Dobrou chuť! :)

Nestačilo? Přidejte si!