Menu

Recept Třešňové chutney

  • 30 minut

Moc ráda zpracovávám ovoce i jinak než na sladko. Tohle třešňové chutney je moc povedeným příkladem. Zkoušela jsem ho poprvé, ale rozhodně se stane receptem, který budu dělat každou sezónu. K sýrům a červenému vínu sedí perfektně! A rozhodně stálo za to dát ochutnat ostatním bez přiznání surovin. Skoro nikdo nepoznal, že základem chutney jsou třešně.

 

Suroviny

cca 2 skleničky (300 g)
  • 1 červená cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 5 cm kousek zázvoru
  • 1/4 lžičky koriandrových semínek
  • 1/4 lžičky celého římského kmínu
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1/4 lžičky mletého hřebíčku
  • 200 g vypeckovaných třešní
  • 200 ml červeného vína
  • 2 lžíce červeného vinného octa
  • 1 lžíce balsamikové redukce
  • 1 lžička cukru
  • Sůl, černý mletý pepř

Postup:

  1. Cibuli, česnek a zázvor nakrájejte najemno.
  2. Na oleji orestujte nejdříve cibuli s česnekem a zázvorem. Jakmile cibule lehce zhnědne, vmíchejte všechno koření. Za stálého míchání restujte další dvě minuty.
  3. Přidejte třešně a víno. Na mírném stupni vařte cca 20 minut a často chutney míchejte, ať se nepřichytí.
  4. Chutney ochuťte octem, balsamikovou redukcí a cukrem. Podle chuti osolte a opepřete.
  5. Ještě horké chutney dejte do vysterilizovaných horkých sklenic. Pak zavíčkujte a otočte.
  6. Po otevření skladujte v lednici. Spotřebujte do týdne. Dobrou chuť! 

Tip: Pro větší trvanlivost můžete povrch chutney ve sklenicích pokapat trochou nějakého silnějšího alkoholu a sklenice zavařit.

Nestačilo? Přidejte si!