Postup:
- Cizrnu namočte přes noc do vody.
- Druhý den vodu slijte, cizrnu přemístěte do hrnce a zalijte novou vodou tak, aby hladina byla tak 2 cm nad cizrnou. Přiveďte k varu. Postupně sesbírejte všechnu pěnu, která se na hladině vytvoří. Pak přidejte bobkový list, semínka římského kmínu a vařte na mírném stupni cca 50-60 minut do změknutí.
- Jakmile je cizrna uvařená, vyndejte bobkový list a osolte lžičkou soli. Vodu z uvařené cizrny nevylévejte, bude se hodit do polévky.
- Čočku propláchněte.
- Cibuli nakrájejte najemno, česnek na plátky, rajčata na kostičky.
- Ve velkém hrnci nechte rozpustit přepuštěné máslo. Orestujte nejdříve cibuli. Jakmile zesklovatí, přidejte česnek a všechno koření. Restujte 2 minuty.
- Přimíchejte propláchnutou čočku, bulgur, vývar a vodu z cizrny. Vařte 20-30 minut do změknutí čočky a bulguru.
- K čočce vmíchejte uvařenou cizrnu, protlak, rajčata, ocet, sirup, sůl a černý mletý pepř. Vařte dalších 5 minut. Pokud je polévka hodně hustá, nařeďte ji další vodou.
- Uvařenou polévku podávejte se zakysanou smetanou, čerstvými cherry rajčátky, piniovými oříšky a petrželkou.