Postup:
- Den předem (nebo alespoň pár hodin před pečením) namočte rozinky do rumu.
- Alespoň hodinu před pečením vyndejte máslo a vejce z lednice, aby máslo povolilo a vejce mělo pokojovou teplotu.
- Jablko nastrouhejte nahrubo.
- V pánvi na mírném stupni rozpusťte přepuštěné máslo. Přidejte 20 g cukru a za stálého míchání nechte úplně rozpustit. Restujte zhruba dvě minuty, dokud cukr s máslem lehce nezhnědne. Přimíchejte jablko a restujte dalších 5 minut dozlatova. Nechte zchladnout.
- Mouku promíchejte s kypřícím práškem, vločkami, solí, skořicí, mletým anýzem a zázvorem.
- Máslo vyšlehejte se zbytkem cukru (40 g) do světlé pěny, pak zašlehejte vejce, citrónovou kůru a šťávu.
- Vše dejte do jedné větší mísy, přidejte rozinky i s rumem, pokud ho nevsákly všechen, jablko a rukou zpracujte v těsto. Zabalte do fólie a nechte v lednici alespoň hodinu odpočinout.
- Z těsta vytvořte placičky, ty dejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte cca 12-15 minut na 170 °C.
- Sušenky jsou po upečení jsou hodně křehké, doporučuji s nimi nemanipulovat, ale v chladu ztuhnou :) Dobrou chuť!