Menu

Recept Jablečné šátečky s rozinkami a mandlemi

Jsou jemné, nadýchané a připomínají jablečný štrůdl. Dají se naplnit čímkoliv - tvarohem, mákem nebo povidly, ale ty jablečné jsou za mě nejlepší :) Nejvíc se  osvědčily jako snídaně na cestu, stačí čapnout a jít!

Suroviny

cca 10 ks

Suroviny na těsto:

  • 180 g hladké pšeničné mouky
  • 6 g kypřícího prášku
  • 1 špetka soli
  • 30 g másla
  • 2 lžíce cukru
  • 1 žloutek
  • 50-60 ml pomerančové šťávy
  • kůra z 1 poloviny pomeranče
  • vejce na potření
  • blanšírované mandle

Na náplň:

  • 1 větší jablko
  • 20 ml pomerančové šťávy
  • 1 lžička medu
  • 40 g namletých mandlí
  • 2 lžíce rozinek
  • 1/2 lžičky skořice

Postup:

  1. Mouku smíchejte s kypřícím práškem a solí.
  2. Máslo vyšlehejte s cukrem, pak zašlehejte žloutek, šťávu a kůru. Vmíchejte k mouce a rukou zpracujte v těsto. Zabalte a nechte v lednici alespoň hodinu odpočinout.

  3. Jablko nastrouhejte najemno, pak promíchejte s pomerančovou šťávou, medem, mandlemi, rozinkami a skořicí.

  4. Těsto rozválejte na obdélník silný cca 0,5 cm. Rozdělte na čtverce a do poloviny dejte asi lžíci náplně. Okraje přeložte a zpevněte prsty.
  5. Šátečky potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte mandlemi. Pečte cca 20 minut nebo dozlatova v troubě vyhřáté na 180 °C. Dobrou chuť! :)

Nestačilo? Přidejte si!

  • Velikonoce
  • Obiloviny a mouka
180 minut
  • Velikonoce
  • Obiloviny a mouka
1 hodina
  • Dezerty
  • Obiloviny a mouka
30 minut + cca 50 minut pečení