Postup:
- Nejdříve si připravte těsto. Do mísy dejte mouku a smíchejte se solí. Nakrájejte máslo na kostičky a pak zapracujte do mouky tak, aby vznikla drobenka.
- Přidejte vejce a všechny suroviny spojte. Těsto zpracovávejte jen tak dlouho, aby se vše spojilo dohromady. Výsledek pak zabalte do fólie a dejte do lednice minimálně na hodinu vychladit.
- Řepy a cibule oloupejte. Řepu nakrájejte na co nejtenčí plátky co to půjde (skvěle vám pomůže mandolína), cibuli na měsíčky.
- Na oleji orestujte nejdříve cibuli dozlatova. Pak ji přendejte bokem a do pánve vložte plátky řepy. Také orestujte a pak promíchejte s balsamikovým octem. Ještě chvíli restujte, aby se tekutina trochu zredukovala. Pak osolte špetkou soli a pepře.
- Ricottu promíchejte s vejci, mlékem, sušeným tymiánem, rozmarýnem, pepřem a solí.
- Formu na koláč vymastěte trochou másla.
- Těsto vyválejte na vrstvu silnou asi 3 mm. Vmáčkněte do formy, okraje těsta odřízněte a spodní vrstvu propíchejte vidličkou.
- Na těsto nalijte směs s ricottou, na ni rozložte lístky mladé řepy, pak plátky cibule a řepy (i s octem, pokud se všechen nevstřebá). Na závěr posypejte sýrem rozdrobeným na menší kousky.
- Koláč pečte 35-45 minut v troubě vyhřáté na 180 °C dozlatova. Pak ozdobte vlašskými ořechy a mladými lístky řepy. Krájejte, jakmile koláč úplně vychladne. Já osobně jsem si ho ještě pokapala trochou balsamikové redukce. Přeji dobrou chuť! :)