Menu

Recept Čokoládový dort s třešněmi

Čokoládový dort s třešněmi jsem dělala mému drahému na narozeniny. Slavíme je v létě, což je pro tvorbu dortů naprosto ideální. Zahrádky i obchody překypují čerstvým letním ovocem a do náplně tohoto dortu ho opravdu hodně spotřebujete. I když jsou třešně jsou v srpnu už lehce za zenitem, i tak se ozývám s receptem. Dort totiž bude super nejenom s třešněmi, ale i třeba s ostružinami nebo malinami. Anebo se bude hodit příští rok! :)

Suroviny

na 1 dort

Na těsto:

  • 5 vajec
  • 100 g cukru
  • 80 ml oleje
  • lžička másla na vymazání forem
  • 50 g kakaa
  • 80 g najemno namletých mandlí
  • 150 g hladké pšeničné mouky

Na náplň:

  • 500 g třešní + na ozdobu
  • 60 g cukru krystal
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 250 g plnotučného tvarohu
  • mletá vanilka
  • moučkový cukr podle chuti

Postup:

  1. Vejce dejte spolu s cukrem do mísy od robota. Šlehejte 20 minut na střední rychlost. Pak rychlost snižte a pomalu zašlehejte olej.
  2. Troubu rozehřejte na 170 °C a připravte si formy. Nejdříve je vymažte trochou másla. Pak si vezměte tužku, na pečicím papíru obkreslete dno formy a nůžkami vystřihněte vzniklý kruh. Ten nalepte na dno formy. Ze zbytku papíru ustříhněte pruh zhruba stejně široký a dlouhý, jako je postranní část formy. Pak na ni pruh papíru nalepte. Tak postupujte u všech forem.
  3. Kakao smíchejte s mandlemi a moukou. Do pěny prosijte přes cedník. Stěrkou jemně, ale důkladně promíchejte, aby v těstu nebyla žádná suchá místa.
  4. Těsto rovnoměrně vlijte do všech forem. Dejte na plech, vložte do trouby a pečte 25-30 minut. Upečené těsto zkontrolujte špejlí. Špejle musí být po vytažení úplně suchá.
  5. Korpusy nechte úplně vychladnout na mřížce, pak vyndejte z forem a odstraňte kusy pečicího papíru.
  6. Třešně vypeckujte, dejte do hrnce a zasypte cukrem. Na mírném stupni vařte 15-20 minut, dokud se úplně nerozvaří. Pak nechte vychladnout.
  7. Smetanu vyšlehejte do tuha, pak jemně promíchejte s tvarohem a vanilkou. Podle chuti oslaďte.
  8. Jeden korpus dejte na talíř nebo podnos, na kterém chcete dort servírovat. Potřete 1/3 krému a na něj dejte 1/3 rozvařených třešní. Na krém dejte druhou část korpusu a opět potřete 2/3 krému a rozvařených třešní. Položte třetí korpus a potřete zbylým krémem a třešněmi. Dejte do lednice vychladit aspoň na tři hodiny.
  9. Vychladlý dort ozdobte čerstvými třešněmi. Dobrou chuť! :)

Nestačilo? Přidejte si!

  • Velikonoce
  • Obiloviny a mouka
180 minut
  • Velikonoce
  • Obiloviny a mouka
1 hodina
  • Dezerty
  • Obiloviny a mouka
  • Jablka
1 hodina + 1 hodina chlazení těsta