Menu

Recept Kynuté lívance z ovesné mouky

Lívance nepatří mezi moje nejčastější snídaně, ale když už se do nich pustím, snažím se je maximálně užít, o čemž svědčí i to, že společně s pánví na lívance vytáhnu i plotýnku, jelikož ta moje pánev na indukčním sporáku nefunguje. Za mě nejlepší lívance jsou kynutý, se spoustou ovoce, marmelády, tvarohu nebo zakysaný smetany. Samotné těsto moc nesladím, to aby si hotové lívance mohl každý dosladit podle svého. Uvedené suroviny jsou na dvě porce, pokud vaříte pro celou rodinu, doporučuju množství zdvojnásobit :)

Suroviny

na 2 porce
  • 150 g ovesné mouky
  • 1 vejce
  • ½ pytlíku sušeného droždí
  • 2 lžíce světlého třtinového cukru
  • špetka soli
  • 200 ml vlažného ovesného mléka
  • marmeláda podle vaší chuti
  • čerstvé ovoce
  • tvaroh nebo zakysaná smetana
  • med

Postup:

  1. Ve vlažném mléce rozšlehejte vejce. Pak přidejte mouku smíchanou s droždím, cukrem a špetkou soli. Rozmíchejte metličkou, zakryjte utěrkou a nechte 50 minut až hodinu kynout. Těsto je spíše řidší a po uvedené době musí zdvojnásobit svůj objem.
  2. Mašlovačkou vymažte lívanečník olejem a do každého otvoru dávejte malou naběračku těsta. Opékejte z obou stran dozlatova.
  3. Lívance podávejte s marmeládou, tvarohem nebo zakysanou smetanou a čerstvým ovocem. Dobrou chuť! :)

Nestačilo? Přidejte si!