Postup:
- Zhruba 3 hodiny před pečením vyndejte z lednice smetanu, vejce a borůvky (jak čerstvé, tak i ty mražené). Borůvky dejte rovnou do mixéru (typu sekáček), mražené budou postupně pouštět šťávu. Před tím z nich odstraňte kousky zmrzlé vody, pokud nějaké mají.
- Troubu zapněte horní a dolní ohřev. Teplotu nastavte na 170 °C.
- Formu vymažte máslem a vysypejte strouhankou, moukou nebo směsí obou (použila jsem kokosovou a bábovka se z formy vyklopila krásně).
- Obě mouky promíchejte s práškem do pečiva.
- Borůvky rozmixujte najemno. V případě čerstvých borůvek k nim přidejte trochu mléka (tak 30 ml), aby se snadno rozmixovaly.
- Vejce vyšlehejte s oběma cukry a špetkou soli do světle žluté pěny. Pak snižte rychlost a prošlehejte smetanu. Do směsi jemně zapracujte mouky s kypřícím práškem. Těsto hodně zhoustne a bude se zdát jakoby sražené, ale nebojte se, vše je v pořádku, to dělá ta kokosová mouka. Promíchejte, aby v těstu nebyla suchá místa.
- Jednu polovinu těsta přemístěte do jiné mísy (použijte třeba tu od mouky) a promíchejte s rozmixovanými borůvkami.
- Na dno vymazané a vysypané formy vlijte nejdříve část světlého těsta, pak borůvkového. Takto těsto ještě jednou prostřídejte. Povrch uhlaďte a pečte 40-45 minut (podle velikosti bábovky, větší bude chtít déle). Upečenost těsta zkontrolujte špejlí.
- Mezitím připravte polevu. Borůvky rozmixujte se smetanou a cukrem. Polévejte, jakmile bábovka úplně vychladne. Zdobila jsem čerstvými borůvkami a květy šeříku. Dobrou chuť! :)