Menu

Recept Perník s kvasem a švestkovými povidly

Za mě zatím nejlepší způsob, jak zužitkovat přebytky kvasu. Velmi vláčná a nadýchaná záležitost! Asi je to těmi povidly nebo žitnou moukou, možná obojím, ale tenhle perník je perfektně vláčný a vydrží tak několik dní. Čokoládová poleva je takové bonusové potěšení na povrchu, ale i bez ní je výborný. Kvůli vyššímu obsahu žitné mouky perník vždy peču večer a krájím raději až druhý den. Na snídani!

Aby se vám perník na 100 % povedl, prosím nezapomeňte na pár důležitých faktů:

  • Rozkvas použijte jen ten, co je ve své aktivní fázi nebo má za sebou jen pár hodin odpočinku v lednici. Kvas by neměl „vonět“ po acetonu.
  • Funkci kypřidla v těstě zastupuje soda, takže ji nevynechávejte. Jinak perník spadne.
  • Všechny suroviny do těsta (mléko, vejce, olej…) musí mít pokojovou teplotu.
  • Sypké suroviny do těsta prosijte přes cedník, to hlavně kvůli kakau, které má tendenci tvořit hrudky.
  • Troubu zapněte už při přípravě perníku. Peču na 190 °C na horní a dolní ohřev. Určitě berte v potaz vaše předchozí zkušenosti s troubou, já mám vyzkoušeno, že snížení teploty vede k nedopečení a následnému spadnutí perníku. Troubu během pečení neotvírejte.
  • Po uplynulých 30 minutách perník zkontrolujte špejlí, po vytažení by měla být suchá.
  • Perník nechte vychladnout na mřížce, aby se zespodu nezapařil.
  • Krájejte a polévejte polevou, až je úplně vychladlý.

Tak ať se perník podaří! Dejte vědět, jestli jste ho zkusili :)

Suroviny

na cca 12 ks (forma o velikosti 20x20 cm)

Na těsto:

  • 2 středně velká vejce
  • 70 g třtinového cukru (kvůli povidlům a čoko polevě ho není potřeba moc)
  • 70 ml oleje
  • 120 ml vlažného mléka
  • 300 g aktivního žitného rozkvasu (100 % hydratace – 150 g žitné mouky, 150 g vody)
  • 100 g švestkových povidel
  • 140 g hladké špaldové nebo pšeničné mouky
  • 1 lžička sody
  • 3 lžíce kakaa
  • 1 lžička perníkového koření
  • 1 špetka soli
  • máslo na vymaštění formy
  • polohrubá mouka nebo strouhanka na vysypání formy

Na polevu:

  • 80 g čokolády (70 % kakaa)
  • 50 ml smetany nebo mléka
  • strouhaný kokos

Postup:

  1. Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny. Postupně zašlehejte olej, mléko, kvas a povidla.
  2. V jiné míse smíchejte mouku se sodou, kakaem, kořením a solí. Vše prosijte přes cedník do tekuté směsi a promíchejte.
  3. Těsto nalijte do formy vymaštěné máslem a vysypané polohrubou moukou nebo strouhankou. Pečte 30 minut v troubě vyhřáté na 190 °C (horní a dolní ohřev). Během pečení neotvírejte troubu.
  4. Upečenost těsta zkontrolujte špejlí. Perník nechte vychladnout na mřížce. Musí být před krájením úplně vychladlý.
  5. Nad horkou vodní lázní nechte rozpustit čokoládu s mlékem nebo smetanou. Polevou polijte upečený perník. Povrch posypte kokosem nebo třeba plátky mandlí. Přeji dobrou chuť! :)

Nestačilo? Přidejte si!

  • Velikonoce
  • Obiloviny a mouka
180 minut
  • Velikonoce
  • Obiloviny a mouka
1 hodina
  • Dezerty
  • Obiloviny a mouka
  • Jablka
1 hodina + 1 hodina chlazení těsta