Menu

Recept Salát z bílých fazolí s pečeným květákem a harissa dipem

Přemýšlela jsem, co s tím květákem v lednici, jestli ho zase jen tak rychle orestuju spolu s další zeleninou na pánvi. A ne, upekla jsem ho a připravila k němu salát! Z bílých fazolí, protože těch byl zrovna taky plnej hrnec. A ten dip nebyl s tahini jako (skoro) vždycky, ale s harissou. Protože fazole i květák mají chutě spíš subtilní a potřebují nějakým pikantnějším dipem dodat říz! :)

 

Když květák nakrájíte na plátky jako steak, spoustu růžiček zbyde. Hoďte je do trouby spolu se steaky, budou se hodit na skvělý květákový hummus :)

Suroviny

na 2 porce

Na květák:

  • 1 větší květák
  • 20 ml olivového oleje
  • 1 lžička sladké mleté papriky
  • 1/2 lžičky sušeného česneku
  • sůl, černý mletý pepř

Na salát:

  • 1 červená paprika
  • 300 g uvařených bílých fazolí
  • 2 lžíce bílého vinného octa
  • 1 lžička medu
  • 1 lžička citrónové šťávy
  • 1 hrst čerstvé petržele
  • 2 snítky estragonu
  • sůl a černý mletý pepř podle chuti

Na dip:

  • 100 g bílého řeckého jogurtu
  • 1-2 lžíce harissy
  • 1 lžička sladké mleté papriky
  • 2 lžíce červeného vinného octa
  • 1 lžička medu
  • 1 lžíce majonézy
  • sůl podle chuti

Postup:

  1. Omytý květák v polovině rozřízněte. Z každé půlky pak odřízněte cca 2 cm široké plátky.  Snažte se řezat tak, aby steaky držely pohromadě.
  2. Smíchejte olej, papriku, sůl, pepř a sušený česnek. Marinádou potřete květákové steaky z obou stran. Dejte na plech s pečícím papírem a pečte v rozehřáté troubě na 190°C cca 20 minut dozlatova.
  3. Papriku nakrájejte na kostičky, bylinky najemno. Smíchejte s fazolemi, octem, medem a citrónovou šťávou. Podle chuti osolte a opepřete.
  4. Všechny suroviny na dip promíchejte.
  5. Upečené květákové steaky podávejte se salátem a dipem. Dobrou chuť! :)

Nestačilo? Přidejte si!