Postup:
- Troubu předehřejte na 160 °C. Formu na bábovku vymažte máslem a vysypejte polohrubou moukou.
- Pomeranč ostrouhejte na jemném struhadle. Pak z něho vymačkejte šťávu.
- Mouku smíchejte s kokosem, vanilkovým cukrem a kypřícím práškem.
- Máslo vyšlehejte s jednou polovinou cukru do světlé pěny.
Tip: menší množství másla šlehám v úzké nádobě a tyčovým mixérem se šlehacími metly na majonézu. Je to raz dva a není nutné neustále stahovat máslo ze stran velké mísy robota :)
- Jakmile máslo s cukrem zesvětlá a nabyde na objemu, po menších částech zašlehejte pomerančovou šťávu a kůru.
- Bílky vyšlehejte s druhou polovinou cukru a špetkou soli do tuhého sněhu.
- Teď všechny části propojte – do sněhu jemně vmíchejte vyšlehané máslo a směs s moukou. Míchejte jemně, ale tak dlouho, dokud se vše nespojí.
- Těsto po třech menších vrstvách lijte do formy. Každou vrstvu posypte pistáciemi a brusinkami.
- Pečte cca 50-60 minut, podle vaší trouby. Upečenost zkontrolujte špejlí. Vyklápějte a krájejte, až když je bábovka vychladlá.
- Na polevu rozmixujte lyofilizované ovoce na jemný prášek. Pokud ji chcete úplně hladkou, prášek prosijte přes sítko. Pak promíchejte s citrónovou šťávou a moučkovým cukrem. Postupně přidávejte vodu tak, aby měla poleva tekutou konzistenci. Bábovku polévejte, až zchladne. Dobrou chuť! :)