Postup:
- Mouku prosijte přes sítko. Dejte do mísy od robota společně s droždím, solí, jogurtem a vodou. Vody dejte nejdříve raději méně, pak podle potřeby přidávejte, každá mouka saje jinak. Hněťte 15 minut na střední rychlost.
- Jakmile je těsto hladké, nelepivé a odlepuje se od stěn mísy, robota vypněte, mísu zakryjte utěrkou a těsto nechte 5 minut odpočinout.
- Přidejte máslo a hněťte dalších 10 minut. Nakonec zapracujte bylinky, nakrájená sušená rajčata na malé kousky a parmazán.
- Mísu s těstem zakryjte potravinovou fólií nebo sáčkem a nechte půl hodiny při pokojové teplotě kynout. Pak těsto přemístěte do lednice a tam ho nechte až do rána.
- Vejce rozšlehejte a připravte si mističky se surovinami, které chcete na jednotlivých houstičkách mít.
- Těsto rozdělte na 4 stejně velké části. Každou z nich pak rozdělte na dalších 6 nebo 4, pokud chcete houstičky větší.
- Z každého kousku vytvarujte malou kuličku. Chytněte ji za spoj, namočte do vejce a poté do vámi vybraného posypu. Pak ji dejte spojem dolů na plech vyložený pečicím papírem. Další houstičku namáčkněte k té předcházející a takto pokračujte dokola, do tvaru věnce.
- Plech vložte do velké igelitové tašky nebo pytlíku a nechte při pokojové teplotě kynout do zdvojnásobení objemu. Mělo by to trvat cca 1,5 hodiny. Já pečivo dávám kynout do vypnuté trouby, kde je stabilní teplota.
- Po hodině troubu zapněte na horní a dolní ohřev s teplotou 190 °C. Do dolní části trouby dejte plech.
- Po nahřátí trouby dejte chléb do trouby a dolů na plech vylijte 2 dcl studené vody. Troubu zavřete, teplotu snižte na 170°C a pečte 20-25 minut dozlatova.
- Upečený chléb nechte úplně vychladnout na mřížce a až pak konzumujte. Dobrou chuť! :)