Postup (s přípravou těsta doporučuji začít večer, protože těsto se dává na cca 8 hodin do lednice):
- Mouku prosijte přes sítko do mísy od robota. Přidejte kvas, droždí, sůl, vejce, cukr, vanilkovou pastu a mléko. Mléka dejte nejdříve raději méně, pak podle potřeby přidávejte, každá mouka saje jinak. Hněťte 15 minut na střední rychlost.
- Jakmile je těsto hladké, nelepivé a odlepuje se od stěn mísy, robota vypněte, mísu zakryjte utěrkou a těsto nechte 5 minut odpočinout.
- Přidejte máslo a citrónovou kůru a hněťte dalších 10 minut.
- Mísu s těstem zakryjte potravinovou fólií nebo sáčkem a nechte 1 hodinu při pokojové teplotě kynout. Pak těsto přeložte, opět přikryjte a přemístěte do lednice. Tam ho nechte až do rána.
- Připravte si náplň. Ořechy rozmixujte najemno. Promíchejte se strouhankou, rumem, skořicí, medem a mlékem.
- Formu na toustový chléb vytřete máslem.
- Těsto rozválejte na pomoučené pracovní ploše na obdélníkovou placku tenkou cca 0,5 cm. Ořechovou náplň rozetřete do všech stran. Pak zatočte jako závin, který rozřízněte na poloviny. Ty pak zapleťte do copu ze dvou pramenů. Přemístěte do formy, zakryjte sáčkem nebo potravinovou fólií a nechte 1,5-2 hodiny kynout do dvojnásobení objemu při pokojové teplotě. Já pečivo dávám kynout do trouby se zapnutou žárovkou, kde je stabilní teplota.
- Po 1,5 hodině troubu zapněte na horní a dolní ohřev s teplotou 190 °C. Do dolní části trouby dejte plech.
- Po nahřátí trouby dejte vykynutou babku do trouby a dolů na plech vylijte 2 dcl studené vody. Troubu zavřete, pečte 10 minut, poté teplotu snižte na 170°C a pečte dalších 30 minut dozlatova.
- Upečenou babku nechte úplně vychladnout na mřížce a až pak krájejte. Dobrou chuť!