Postup:
- Ještě před rolováním je důležité si připravit všechny suroviny tak, abyste je měli při balení pěkně po ruce. Nejdříve si namočte nudle na pár minut do hrnce s vodou, aby změkly.
- Pak se pusťte do omáčky. Nakrájejte mrkev na tenké nudličky a naskládejte ji do malé mističky. Zalijte rýžovým octem, rybí omáčkou a sladkou chilli omáčkou. Promíchejte a dejte do lednice, kde ji nechte minimálně 2 hodiny marinovat. Omáčka získá nádhernou oranžovou barvu, chutě se propojí a mrkev navíc změkne, ale pořád bude krásně křupat.
- Uvařte rýžové nudle bún: sceďte je a dejte je do vařící vody. U doby vaření se řiďte návodem na obalu – dejte pozor, abyste je nerozvařili, stačí jim jenom chvilka. Uvařené nudle zceďte a propláchněte je studenou vodou. Tak nebudou lepit a bude se s nimi lépe pracovat. Nechte je v cedníku odkapat.
- Avokádo nakrájejte na plátky, papriku na proužky stejně dlouhé jako mrkev. Salát natrhejte na menší kousky.
- Arašídy nadrťte na malé kousky – jde to dobře ve hmoždíři nebo je jednoduše pokrájejte nožem.
- Jakmile je mrkev měkká, vyndejte ji z omáčky. Ta je už hotová a můžete ji přelít do menší a atraktivnější mističky.Připravte si mísu se studenou vodou, do které budete rýžový papír namáčet.
- Nejdříve musíme papír vykoupat. A tady je ta největší věda. Pokud je papír mokrý až moc, snadno se potrhá, příliš suchý papír zase při rolování křupe a nelepí k sobě. Papír vykoupejte asi 10 sekund ve vodě, aby změkl. Měl by mít takovou konzistenci, že když ho vytáhnete z vody, je spíše polotvrdý, ale vytvoří se na něm takové varhánky – stejné jako máte na prstech, když se koupete hodně dlouho ve vaně. Musíte ho ale bez problému udržet v ruce. V tuhle chvíli papír vodu nasává a postupně ještě měkne.
- Položte namočený rýžový papír na suchý talíř. Do dolní třetiny pak dejte náplň – nejdříve bylinky, pak salát, uvařené rýžové nudle, plátky mrkve, papriku a avokádo. Posypte nadrcenými kousky arašídů.
Tip pro ty, co závitky balí prvně: je lepší dát náplně méně, než si myslíte, že by mělo být. Závitek se vám bude mnohem lépe balit!
- Papír teď je krásně měkký. Spodní kraj papíru ohněte přes náplň a stlačte, aby se papír přichytil k náplni.
- Teď upravte boční strany. Přeložte je, jako byste skládali obálku.
- Závitek uchopte velmi pevně a zarolujte ho, co nejpevněji to půjde. Kraje papíru se spojí a – v ideálním případě – vznikne rolka.
- Závitek rozkrojte nožem a hned servírujte s připravenou omáčkou. Dobrou chuť!