Menu

Recept Podzimní dýňová polévka se zázvorem a chilli

  • 30 minut

Tahle dýňová polévka je obohacená o pořádnou dávku zázvoru a chilli, takže pokud je zrovna venku zima jak v Rusku, bude se vám stroprocentně hodit. Aby polévka nebyla tak ostrá, přidejte do ní kokosové mléko, to ji krásně zjemní. Pokud nemáte zrovna to, použijte jakýkoliv jiný druh smetany nebo nějakou její rostlinnou alternativu – třeba ovesnou smetanu.

Suroviny

na 4 porce
  • 500 gramů dýně hokkaido
  • 1 velká bílá cibule
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička sušeného chilli
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 3 cm kousek zázvoru
  • 1 stroužek česneku
  • 100 ml kokosového mléka
  • 1 chilli paprička na ozdobení

Postup:

  1. Cibulku oloupejte a nakrájejte na jemno. Omytou dýni nakrájejte na malé kousky a zbavte dužiny a jader.
  2. Na oleji zpěňte cibulku a osmažte dozlatova. Přidejte nakrájenou dýni a chvilku restujte, až začne vonět. Pak zalijte horkým zeleninovým vývarem. Přidejte zázvor, česnek, sůl a vařte, dokud dýně nezměkne.
  3. Jakmile je dýně měkká, rozmixujte ji tyčovým mixérem, aby vznikl hladký jemný krém.
  4. Ochuťťe sušeným chilli a zjemněte kokosovým mlékem nebo rostlinnou smetanou. Pár minut ještě povařte a je hotovo!  

Nestačilo? Přidejte si!