Postup:
- Den předem cizrnu namočte do vody, aby změkla. Pak vodu slijte a dejte vařit v nové spolu s bobkovým listem. Postupně sesbírejte všechnu pěnu, která se na začátku varu vytvoří. Vařte 1 hodinu, dokud cizrna nezměkne. Na závěr osolte lžičkou soli, nechte ještě pár minut provařit a pak cizrnu zceďte.
- Lilek nakrájejte na kostičky velké cca 1 cm. V míse je promíchejte s olivovým olejem, tak, aby všechny byly olejem obalené. Dejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte 20 minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Jednou za čas na lilek mrkněte a promíchejte, aby se nepřipálil.
- Cibuli a česnek nakrájejte na plátky, rajčata na kostičky.
- Ve větším hrnci rozehřejte olej a cibuli s česnekem na něm orestujte dozlatova. Pak přidejte rajčata, arabské koření a římský kmín. Krátce orestujte. Podlijte vodou, přidejte uvařenou cizrnu, rajčatový protlak a vařte 10 minut, dokud rajčata úplně nezměknou.
- Upečený lilek přidejte do rajčatové směsi s cizrnou. Podle chuti osolte a opepřete, dochuťte dalším olivovým olejem, případně podlijte další vodou.
- Podávejte s uvařeným bulgurem. Musaka chutná nejlépe po delší době, kdy se chutě krásně rozvinou. Dobrou chuť!