Menu

Recept Palačinkový dort s jahodami

Tenhle dort má několik obrovských výhod… a jednu nevýhodu. Zvládne ho naprosto každý, i ten, kdo ze sladkého šílí, mají ho rádi hlavně děti (protože palačinky), můžete použít jakoukoliv marmeládu, krém a ovoce, které máte rádi… Nevýhoda? Je sice neskutečně jednoduchý, ale to smažení palačinek trvá. Palačinka po palačince, potírání spousty vrstev, připravte si na to klidně i dvě hodiny. Přitom taková blbost, co? Na druhou stranu, s nějakým sofistikovaným dortem taky nebudete hotoví raz dva. Tak vytáhněte pánev a jdeme na to!

Suroviny

1 dort (průměr cca 20 cm)

Na těsto:

  • 250 g celozrnné ječné mouky (jemně mleté)
  • 550 ml mléka (použila jsem rýžové)
  • 3 vejce
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 1 špetka soli
  • olej na smažení palačinek

Na náplň:

  • 500 g plnotučného tvarohu (použila jsem farmářský)
  • 100 ml kokosového mléka (na rozředění tvarohu, pokud máte tekutější tvaroh z vaničky, nebude potřeba)
  • šťáva z 1 limetky
  • 4 lžíce tekutého medu
  • 200 g jahodové marmelády

Postup:

  1. Mouku prošlehejte s mlékem, vejci, cukrem a špetkou soli. Těsto dejte do lednice na 30 minut odpočinout.
  2. Mezitím si připravte náplň. Tvaroh vyšlehejte s kokosovým mlékem, vanilkovým extraktem, šťávou z limetky a medem.
  3. Rozehřejte pánev. Na trošce oleje z těsta opékejte palačinky z každé strany 1-2 minuty. Mělo by vzniknout cca 16 palačinek o průměru 20 cm – závisí na velikosti vaší pánve. 
  4. Hotové palačinky potírejte nejdříve 2 lžícemi tvarohové směsi, pak 1 lžící jahodové marmelády. Palačinky skládejte na sebe. Dejte vychladit alespoň na 1 hodinu do lednice.
  5. Dort ozdobte čerstvými jahodami. Dobrou chuť! 

Nestačilo? Přidejte si!