Existují dva druhy pohanky podle toho, jakým způsobem je zbavována slupky: mechanicky loupaná a termicky loupaná pohanka. U mechanicky loupané pohanky se slupka postupně obrušuje, u termicky loupané se používá napařování vysokým teplem, díky čemuž se slupka snadno oddělí od zrna.
Pokud vám pohanka někdy opravdu nechutnala či nevoněla, pravděpodobně jste narazili na tu termicky loupanou. Pražení vysokým teplem má na svědomí tu podivnou pachuť a vůni. Takovou pohanku poznáte podle tmavě hnědé barvy a výrazné, lehce zatuchlé vůně. Tento způsob úpravy navíc ničí některé cenné látky, které pohanka obsahuje. Slupka mechanicky loupané pohanky se postupně obrušuje, což je mnohem šetrnější způsob. Mechanicky loupaná pohanka má více živin, jemnější chuť, oříškovou vůni a světle zelenou barvu. Obvykle je k dostání i v bio kvalitě.
Proto až budete nakupovat pohanku, pečlivě mezi jednotlivými balíčky vybírejte. Jedině s kvalitní pohankou budete mít jistotu, že se bude dát jíst :)
Jak pohanku připravit, aby byla dobrá?
Pohanku nejdříve pořádně propláchněte vodou, abyste se zbavili nečistot. Zalijte ji vodou v poměru 1,5 dílu vody na 1 díl pohanky. Uvařit ji pak můžete dvěma způsoby:
- Uvařit doměkka (ale tak, aby byla pořád pevná naskus). To trvá zhruba 10-15 minut. Nejchutnější je pohanka krátce orestovaná na oleji nebo másle a vařená v zeleninovém vývaru.
- Vařit jen krátce na mírném stupni (cca 5 minut) a poté hrnec i s poklicí dát pod peřinu. Tam ji nechte 30 minut (klidně i déle). V teple peřin pohanka vstřebá všechnu vodu a krásně změkne. Hrnec i s poklicí vždycky zabalím do utěrky, ať mi nezašpiní peřiny :)
Obecně je důležité pohanku nevystavovat teplu moc dlouho. Vařením se totiž ničí některé cenné látky, hlavně rutin a vitamin C. Klidně pohanku propláchněte a poté namočte na pár hodin ve studené vodě, tím se potřebná doba vaření zkrátí. Příprava v peřinách je také šetrná, nejšetrnějším způsobem přípravy je pak namáčení a klíčení.
Jaké formy pohanky existují a jak je použít?
Pohanka má oříškovou vůni i chuť, chutná spíše zemitě. Proto se k ní hodí suroviny jako je česnek, cibule, houby. Rozhodně nešetřete kořením a bylinkami, mně nejvíc chutná uvařená ve vývaru ze sušených hub, s drceným kmínem a majoránkou. Pohankové kroupy lze použít jako příloha k masu, omáčkám nebo místo rýže do rizota či jako zavářka do polévek. Rozhodně bude skvělá třeba v bramboračce nebo česnečce.
Ale hodí se i pro přípravu sladkých jídel, skvěle chutná jako kaše se skořicí, mandlovým máslem a sušenými švestkami. Na kaši je vhodnější pohanka lámanka, pohanková krupice nebo pohankové vločky. U pohanky lámanky je doba vaření velmi krátká, stačí ji nechat přes noc nabobtnat, ráno přivést k varu, vařit zhruba minutu a poté nechat přikrytou chvilku odstát. Pohankovou krupici použijte stejně jako krupici pšeničnou, pohankové vločky lze jen krátce ohřát v mléce. Vločky i krupice se ale hodí k zahušťování různých placek, karbanátků a polévek.
Docela oblíbená je pohanková mouka, je totiž přirozeně bezlepková. Používá se do těst jako náhrada části pšeničné mouky nebo jako součást bezlepkových směsí. Protože je bez lepku, nekyne. Je vhodnější do těst kypřených sodou nebo kypřícím práškem. Má velmi výraznou oříškovou chuť a velmi vysokou savost (tzn. vyžaduje více tekutin v těstu). Pokud s ní pečete poprvé, nahraďte s ní jen menší část pšeničné mouky.
Pohankové těstoviny ocení především zastánci bezlepkové stravy. U vaření těstovin buďte opatrní, mají tendence se rozvářet. Vždy se samozřejmě řiďte návodem na obalu.
A jaké jsou moje oblíbené recepty s pohankou?
Doufám, že článek pomohl a dáte pohance ještě někdy šanci! :)
Mějte pěkný den!
T.